Fair Share laden
Geschikt voor alle auto's
Persoonlijk advies
Snelle levertijden
Duurzame producten
Over the air updates
High end simlockvrije oplaadpunten
Voorbereid op V2G en V2X
2 Jaar garantie

Wanneer moet een bedrijfspand verplicht een laadpaal hebben?

Heeft u een bedrijfspand met eigen parkeerplekken op het terrein? Of staat er een flinke verbouwing of renovatie van uw bedrijfspand op de planning? Dan kan het zijn dat u verplicht bent om laadpalen te installeren voor uw werknemers of klanten met elektrische auto’s.

Sinds 2020 geldt voor nieuwe utiliteitsgebouwen (bedrijven, recreatieve voorzieningen, fabrieken of scholen) dat er minimaal één laadpaal moet zijn als het gebouw meer dan tien parkeervakken op eigen terrein heeft. Daarnaast moet er ook leidinginfrastructuur zijn bij één op de vijf parkeervakken. Dit is ook verplicht als u een bestaand bedrijfspand ingrijpend gaat verbouwen of renoveren.

Ingrijpende verbouwing of renovatie

Maar: wanneer is een renovatie of verbouwing volgens deze regelgeving dan ‘ingrijpend’? Een renovatie of verbouwing is ingrijpend als u meer dan 25 procent van de oppervlakte van de gebouwschil gaat vernieuwen, vergroten of veranderen. Zijn de kosten van de laadinfrastructuur meer dan zeven procent van de totale renovatiekosten? Dan geldt de verplichting van een laadpaal per tien parkeerplekken niet. Let op: het betreft kosten voor het ontwerp, materialen en de installatie. Laadpalen zelf tellen dus niet mee.

Dynamic Load Balancing en Management

Nieuwe regels voor bestaande panden

Vanaf 2025 komt er nieuwe regelgeving voor bestaande utiliteitsgebouwen. Bestaande gebouwen met meer dan twintig parkeerplaatsen op hetzelfde terrein zijn dan ook verplicht om minstens één laadpaal te installeren. Het gaat niet alleen om kantoren, maar ook om panden die openbare parkeerplaatsen bieden, zoals winkels. Goed om nu al bij stil te staan dus.

Waar moet een laadpaal bij bedrijven aan voldoen?

Wie laadpalen bij een bedrijfspand of publiek gebouw laat installeren, moet aan een aantal eisen voldoen. Deze zijn te vinden in het Besluit infrastructuur alternatieve brandstoffen. Er zijn bijvoorbeeld eisen aan de meetinrichting van de laadpaal, onder andere om de privacy van gebruikers te beschermen en om te zorgen voor veilig dataverkeer. Maar ook zijn er eisen aan het type connectoren en stekkers van de laadpaal.

Compatibel met alle backend providers

Voordelen van een laadpaal bij uw bedrijfspand

Verplichtingen zijn niet altijd prettig, maar bedenk dat een laadpaal bij uw bedrijfspand veel voordelen heeft, voor zowel personeel als klanten en bezoekers. Eigenlijk is een laadpaal tegenwoordig een must voor wie mee wil gaan in duurzaamheid en moderne mobiliteitsbehoeften. Heeft u al een laadpaal op kantoor? Of wilt u er graag meer installeren? Flexicharge heeft een ruim aanbod laadpalen voor bij uw kantoorpand en begeleidt u graag: van aankoop tot installatie.

Contact

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.