Fair Share laden
Geschikt voor alle auto's
Persoonlijk advies
Snelle levertijden
Duurzame producten
Over the air updates
High end simlockvrije oplaadpunten
Voorbereid op V2G en V2X
2 Jaar garantie

Veelgestelde vragen

  • Hoelang duurt het opladen van een elektrische auto?

    Een vraag die vaak gesteld wordt is: hoelang duurt het opladen van een elektrische auto? Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type laadstation, het model auto, de rijsnelheid en de verkeerscondities.

    De tijdsduur voor het opladen van de auto

    Er zijn ontzettend veel variabelen die van invloed zijn op de tijdsduur voor het opladen van een elektrische auto. Denk aan de status van de batterij, het batterijvermogen en de instellingen van de betreffende laadpaal. Als we kijken naar de gemiddelde tijdsduur, dan hebben hybride auto’s zo’n 1 tot 4 uur nodig om de batterij volledig op te laden. Auto’s die volledig elektrisch zij hebben zo’n 4 tot 8 uur nodig om helemaal op te laden. Als u zowel op het werk als thuis de mogelijkheid hebt om uw auto op te laden aan een laadpaal, dan is er alle tijd om de auto op te laden.

    Wat houdt AC (wisselstroom) regulier laden in ?

    Het reguliere laden gebeurt door middel van wisselstroom (AC). Hiervoor hebben we een 3-fase netwerk tot onze beschikking. Hoe snel uw auto opgeladen wordt met AC (wisselstroom) is afhankelijk van het laadstation en van uw auto. Een accu van een gemiddelde auto (20 kW) zal met een regulier AC-laadstation in 25 minuten voor 80% opgeladen zijn.

    Opladen aan een stopcontact

    Wanneer u uw auto aan een stopcontact wilt opladen, is het belangrijk om te weten dat u hiervoor een speciale laadkabel nodig hebt. Deze laadkabel moet namelijk kortsluiting en oververhitting voorkomen. Het is daarnaast belangrijk dat het stopcontact zich vlakbij de auto bevindt en dat u nooit gebruik maakt van een verlengsnoer bij het opladen van uw auto.

    Opladen aan een laadpaal

    Het is aanbevolen om uw auto op te laden aan een laadpaal die daar speciaal voor ontwikkeld is. Dit is een veilig en verantwoorde manier om uw auto op te laden en deze maakt efficiënt gebruik van de energiebron. Het grote voordeel van een laadpaal is bovendien dat deze tot 8 keer sneller oplaadt dan een regulier stopcontact. In dat geval kunnen alle elektrische auto’s in 1 tot 4 uur opgeladen worden, afhankelijk van waar u woont, de status van de accu en het vermogen, de temperatuur buiten, het gewicht van uw auto, de accessoires die u gebruikt voor het laden en uw persoonlijke rijstijl.

    AC-laders of DC snellader

    Flexicharge heeft AC (wisselstroom) laders en DC (gelijkstroom) snelladers in het assortiment. Een DC sneller zorgt er, zoals de naam al zegt, voor dat uw auto nog sneller opgeladen kan worden. Wij bieden deze snelladers aan in een 15 kW en een 50 kW variant. Vaak zijn de snelladers langs de snelweg, maar op steeds meer andere plekken, te vinden. Het is wel belangrijk om te kijken of uw auto geschikt is voor een snellader.

  • Op welke type laadpalen kan ik mijn auto opladen?

    Een veelgestelde vraag van mensen die een elektrische auto hebben: op welke type laadpalen kan ik mijn auto opladen? Het is niet altijd mogelijk om uw auto op alle type laadpalen op te laden. Wij zullen hieronder uitleggen waarom dit zo is.

    Aansluiting & contactdoos verschilt per land

    Er zijn twee factoren die een rol spelen als het gaat om het opladen van uw elektrische auto: de aansluitingen en contactdozen van laadpalen kunnen namelijk per land verschillen, net zoals reguliere stopcontacten per land kunnen verschillen. Het kan dus te maken hebben met de laadpaal of de afkomst van uw elektrische auto. Autofabrikanten hebben zich, om het dan toch enigszins makkelijker te maken, beperkt tot 2 type aansluitingen.

    Auto’s met Type 1 of type 2 contactdoos

    Als we kijken naar de afkomst van de auto, dan is een Type 1 contactdoos gebruikelijk voor Japanse en Amerikaanse voertuigen. Type 2 contactdozen zijn gebruikelijk voor Europese auto’s. Wat belangrijk is om te weten: auto’s van het merk Tesla hebben in de Verenigde Staten een speciaal type contactdoos, terwijl ze in Europa wel beschikken over een Type 2 contactdoos.

    Type 1 of type 2 laadpalen

    Wat betreft laadpalen zijn alle laadpalen in Europa en de Verenigde Staten voorzien van een Type 2 contactdoos. Er zijn enkele uitzonderingen hierop als het gaat om de laadpalen met vaste kabels, het is belangrijk dat u hierbij zelf controleert of de kabel van het laadstation op uw auto past. De laadpalen van Flexicharge zijn uiteraard allemaal voorzien van een Type 2 contactdoos.

    Verlengsnoer gebruiken?

    Het kan voorkomen dat uw kabel te kort is, dan zou u denken dat het een makkelijke oplossing is om een verlengsnoer te gebruiken. Wij raden dit echter af. Een laadkabel is namelijk een speciale kabel met een communicatiedraad en een weerstand in de stekkers die communiceert met de laadpaal. Schaf dus een langere laadkabel aan wanneer uw kabel te kort is en parkeer uw auto altijd zo dicht mogelijk bij de laadpaal.

  • AC of DC laden, wat is het verschil?

    Als het om elektrisch laden gaat, komt u de termen AC en DC vaak tegen. Wat is nu precies het verschil tussen AC en DC laden? Wanneer u lange afstanden gaat rijden zonder tussenstop, dan wordt DC laden ofwel snelladen (gelijkstroom) aangeraden. Als u langer dan 20 minuten geparkeerd staat, dan volstaat AC laden (wisselstroom). Wij leggen dit hieronder verder uit.

    Wat houdt DC (gelijkstroom) snelladen in?

    Met behulp van DC snelladen is het mogelijk om, zoals de naam al zegt, auto’s sneller op te laden. Voor het laden met gelijkstroom (DC) is een transformatorstation nodig die de wisselstroom (AC) omzet naar gelijkstroom. Dit vraagt om een behoorlijk vermogen uit het netwerk (ongeveer 125 Ampère) en het is belangrijk dat het laden zorgvuldig gebeurt. Wanneer een accu-cel te warm wordt, kan onherstelbare schade ontstaan. Kijk daarom ook goed voor welke elektrische auto’s de DC snelladers geschikt zijn. Dit staat vermeld bij de verschillende laadpalen. Flexicharge biedt op dit moment DC snelladers aan in een 15kW en een 50 kW variant.

    Wat houdt AC (wisselstroom) regulier laden in ?

    Het reguliere laden gebeurt door middel van wisselstroom (AC). Hiervoor hebben we een 3-fase netwerk tot onze beschikking. Hoe snel uw auto opgeladen wordt met AC (wisselstroom) is afhankelijk van het laadstation en van uw auto. Een accu van een gemiddelde auto (20 kW) zal met een regulier AC-laadstation in 25 minuten voor 80% opgeladen zijn

    Keuze voor AC of DC laden?

    Welke manier van laden kunt u het beste kiezen? Dit is afhankelijk van de situatie. Het DC snelladen wordt aangeraden als auto’s in korte tijd moeten worden opgeladen om vervolgens lange afstanden te kunnen afleggen zonder tussenstop. Denk aan het laden langs de snelweg. Wanneer auto’s 20 minuten of langer geparkeerd staan, volstaat AC ladenaden.

    DC of AC-lader bij Flexicharge

    Bij Flexicharge kunt u terecht voor zowel een AC of dc-laadpaal of laadstation. Bekijk ons aanbod en maak uw keuze. Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact op door te bellen naar 073-2032703 of te mailen naar advies@flexicharge.nl. Wij staan klaar voor een persoonlijk advies

  • Wat is Smart Charging?

    Wanneer u zich gaat verdiepen in elektrisch rijden of het aanschaffen van elektrische laadpalen komt u veel begrippen tegen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Smart Charging. Wat houdt dit begrip nu precies in? En zijn er nog meer begrippen die belangrijk zijn om te weten op het gebied van elektrisch laden? Wij leggen het uit.

    Smart Charging & Smart Grid technologie

    De laadpalen van Flexicharge beschikken over de zogeheten Smart Charging en Smart Grid technologie. Deze technologie zorgt het perfectioneren van de optimalisatie tussen vraag en aanbod van stroom. Met behulp van een minimale hoeveelheid stroom kan er een maximaal aantal laadpunten geplaatst worden. Hierdoor is het in de meeste gevallen niet nodig om de hoofdaansluiting te verzwaren.

    Voordelen Smart Charging

    Smart Charging is eigenlijk onmisbaar wanneer u meerdere laadstations beheert. U voorkomt namelijk onnodige kosten die ontstaan doordat u het piekvermogen overschrijdt. En wanneer er sprake is van een beperkte stroomcapaciteit, haalt u altijd het meeste uit de laadstations.

    Wat is Load Balancing?

    Naast Smart Charging zijn er nog meer begrippen die u tegenkomt met betrekking tot elektrisch rijden. Zo spreekt men over ‘Load Balancing’ als het gaat over het optimaal verdelen van de beschikbare stroomcapaciteit over alle laadstations die in gebruik zijn. Dit zorgt ervoor dat u de garantie hebt dat alle auto’s op de locatie optimaal kunnen laden binnen het vermogen dat beschikbaar is.

    Wat is Peak Shaving?

    Met behulp van Peak Shaving is het mogelijk om overmatig verbruik tijdens piekuren te voorkomen en zo onnodige kosten te besparen. Stel de maximale capaciteit in en zorg er zo voor dat de maximale capaciteit niet overschreden wordt.

    Wat is Hub / Satellite ?

    Wanneer u meerdere laadstations tegelijkertijd moet beheren, dan is dit nog efficiënter mogelijk door middel van de Hub / Satellite configuratie. Dit koppelt de laadpunten namelijk met elkaar door middel van een modem en een Backoffice. Flexicharge levert speciale backoffice abonnementen waarmee dit mogelijk is.

    Meer informatie?

    Wilt u meer informatie over bovenstaande begrippen of over de elektrische laadpalen van Flexicharge? Neemt u dan gerust contact op door te bellen naar 073-2032703 of te mailen naar advies@flexicharge.nl.

  • 1-fase of 3-fase laadstation, wat is het verschil?

    Bij de laadpalen in het assortiment van Flexicharge kunt u aangeven of u een 1-fase of 3-fase installatie wenst, maar wat houdt dit eigenlijk in? Wij leggen uit wat het verschil is tussen een 1-fase of een 3-fase laadstation en de installatie daarvan.

    De aansluiting in de meterkast

    De aansluiting in de meterkast bestaat uit de kabels en de beveiliging die de meter in uw meterkast verbindt met het elektriciteitsnet. De grootte van de aansluiting bepaalt daarbij hoeveel stroom er door de aansluiting kan. Dit kan een 1-fase aansluiting of een 3-fase aansluiting zijn.

    Het verschil tussen 1-fase en 3-fase ?

    Het verschil tussen een 1-fase en 3-fase laadstation zit in de aansluiting en het maximale vermogen. Een 1-fase laadstation maakt namelijk gebruik van een standaard 230 Volt aansluiting en beschikt over een vermogen van 16A. Hierdoor heeft een 1-fase laadstation een maximaal laadvermogen van 3,7kW. Een 3-fase laadstation maakt gebruik van 3x230V (krachtstroom) en beschikt over een vermogen van 16A. Dit zorgt voor een maximaal laadvermogen van 11kW. Iedere meterkast beschikt over een 1-fase aansluiting en als u niet over een 3-fase aansluiting beschikt en u hebt deze nodig, kunt u deze vaak aanvragen bij uw netbeheerder.

    Welke aansluiting heeft u nodig ?

    Of uw auto met behulp van een 1-fase of 3-fase lader opgeladen moet worden, is afhankelijk van het type auto dat u hebt. Afhankelijk van uw auto kunnen we bepalen welke hoofdaansluiting benodigd is. Dit is dan een 1-fase of een 3-fase hoofdaansluiting. Het is dus belangrijk om dit te bepalen aan de hand van het type auto, en wij kunnen daar uiteraard bij helpen als dat nodig is.

    1-fase of 3-fase installatie bij Flexicharge

    Flexicharge levert zowel laadstations voor een 1-fase aansluiting als voor een 3-fase aansluiting. Desgewenst kunnen wij de 1-fase aansluiting of de 3-fase aansluiting bij uw komen verzorgen en de meterkast hierop aanpassen. Heeft u hier interesse in? Geef dit dan aan bij uw bestelling. Heeft u nog vragen hierover? Neemt u dan gerust contact op door te bellen naar 073-2032703 of te mailen naar advies@flexicharge.nl. Wij staan klaar voor een persoonlijk advies.