Fair Share laden
Geschikt voor alle auto's
Persoonlijk advies
Snelle levertijden
Duurzame producten
Over the air updates
High end simlockvrije oplaadpunten
Voorbereid op V2G en V2X
2 Jaar garantie

 

Wat zijn snelladers?

Snelladers zijn oplaadstations voor elektrische voertuigen (EV’s) die in staat zijn om de batterijen van deze voertuigen veel sneller op te laden dan de reguliere oplaadstations. Ze worden ook wel “snel-laadstations” genoemd. Het belangrijkste doel van snelladers is om de laadtijd van elektrische voertuigen aanzienlijk te verkorten, waardoor het gemakkelijker wordt om lange afstanden af te leggen zonder langdurige tussenstops.

De snelheid van een snellader wordt meestal gemeten in kilowatts (kW) of megawatts (MW) en kan variëren afhankelijk van het oplaadstation en het type elektrisch voertuig. Traditionele thuisladers leveren meestal een vermogen van 3 tot 7 kW, terwijl snelladers veel hogere vermogens kunnen leveren, vaak beginnend bij ongeveer 50 kW en oplopend tot 350 kW of zelfs meer.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle elektrische voertuigen compatibel zijn met de hoogste vermogens van snelladers. Het vermogen waarmee een EV kan worden opgeladen, hangt af van de technische specificaties van het voertuig en de batterij. Sommige voertuigen kunnen bijvoorbeeld met een vermogen van 50 kW of meer worden opgeladen, terwijl andere voertuigen beperkt kunnen zijn tot lagere laadsnelheden.

Het gebruik van snelladers kan handig zijn voor bestuurders die op lange reizen zijn en snel hun batterij willen opladen om hun reis voort te zetten. Het is echter belangrijk om op te merken dat snelladen de levensduur van de batterij van een elektrisch voertuig enigszins kan verminderen vanwege de hogere warmte- en stressniveaus tijdens het opladen. Het wordt aanbevolen om een balans te vinden tussen snelladen wanneer nodig en het gebruik van normale laders voor dagelijks opladen, om de gezondheid van de batterij op lange termijn te behouden.

Voor welke elektrische auto’s is een snellader geschikt?

Snelladers zijn geschikt voor een breed scala aan elektrische auto’s, maar de mate van geschiktheid kan variëren afhankelijk van het laadvermogen van het snellaadstation en de technische specificaties van het voertuig. Over het algemeen kunnen de meeste moderne elektrische auto’s en plug-in hybride voertuigen profiteren van snelladers, maar hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

Compatibiliteit met laadvermogen: Niet alle elektrische auto’s kunnen met het hoogste vermogen van snelladers worden opgeladen. Sommige oudere modellen of voertuigen met kleinere batterijen kunnen beperkt zijn tot lagere laadsnelheden. Voor deze voertuigen is het dus belangrijk om een normale laadpaal te nemen. Het is dus belangrijk om de technische specificaties van het voertuig te controleren om te zien welk laadvermogen het kan accepteren.

Batterijcapaciteit: Elektrische auto’s met grotere batterijcapaciteit kunnen in het algemeen snelladen met hogere vermogens. Voertuigen met kleinere batterijen zullen misschien niet optimaal profiteren van de snelste snelladers.

Laadstandaarden: Er zijn verschillende laadstandaarden voor snelladers, zoals CCS (Combined Charging System), CHAdeMO en Tesla Supercharger. De compatibiliteit van een elektrische auto met een snellader hangt af van welke laadstandaard het voertuig ondersteunt.

Software-updates: Sommige elektrische auto’s kunnen via software-updates hun laadvermogen aanpassen of verbeteren. Dit betekent dat de laadprestaties van een auto in de loop van de tijd kunnen veranderen naarmate fabrikanten updates uitbrengen.

Inbouw van laadapparatuur: Sommige fabrikanten bieden optionele laadapparatuur aan die hogere laadsnelheden mogelijk maakt. Het is dus mogelijk dat een bepaald model van een elektrische auto zowel aan reguliere snelladers als aan extreem snelle laadstations kan worden opgeladen, afhankelijk van de uitrusting.

Het is altijd raadzaam om de handleiding van de elektrische auto te raadplegen en contact op te nemen met de fabrikant of dealer om te bevestigen welke snelladers het meest geschikt zijn voor een specifiek model. Over het algemeen geldt dat recentere modellen van elektrische auto’s een bredere compatibiliteit hebben met verschillende snellaadstations en laadstandaarden.