Fair Share laden
Geschikt voor alle auto's
Persoonlijk advies
Snelle levertijden
Duurzame producten
Over the air updates
High end simlockvrije oplaadpunten
Voorbereid op V2G en V2X
2 Jaar garantie

Wat kost het opladen van een elektrische auto? 

De kosten voor het opladen van een elektrische auto kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele belangrijke aspecten die van invloed zijn op de kosten:

Elektriciteitstarief: Het tarief dat je betaalt voor elektriciteit bepaalt een groot deel van de oplaadkosten. Dit tarief wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh). De kosten verschillen per land, regio en elektriciteitsaanbieder.

Autonomie (actieradius) van de auto: De capaciteit van de accu en de efficiëntie van de auto bepalen hoeveel energie er nodig is om de gewenste afstand af te leggen. Hoe groter de autonomie, hoe meer energie er nodig is om de batterij volledig op te laden.

Type oplader: Er zijn verschillende soorten opladers, variërend van standaard laadpalen tot snelladers. Snelladen kan duurder zijn, maar het laadt de auto ook veel sneller op.

Laadtijd: Sommige energiebedrijven hanteren variabele tarieven afhankelijk van het tijdstip waarop je je auto oplaadt. Het kan goedkoper zijn om ’s nachts of in het weekend op te laden wanneer er minder vraag naar elektriciteit is.

Om een grove schatting te maken van de kosten, kun je de capaciteit van de accu van je elektrische auto (uitgedrukt in kWh) vermenigvuldigen met het tarief dat je betaalt per kWh elektriciteit. Bijvoorbeeld, als je een elektrische auto met een accucapaciteit van 60 kWh hebt en het tarief is €0,20 per kWh, dan kost een volledige oplaadbeurt 60 kWh x €0,20 = €12.

Houd er rekening mee dat de daadwerkelijke kosten kunnen variëren en het is het beste om je energieleverancier te raadplegen voor specifieke tarieven en oplaadopties die voor jou van toepassing zijn. Ook zijn er vaak speciale abonnementen of pakketten beschikbaar voor elektrische voertuigen, die gunstigere tarieven bieden.

Er zijn verschillende manieren om een elektrische auto op te laden, afhankelijk van je locatie en behoeften. De belangrijkste manieren zijn:

Thuisladen: Thuisladen is een van de meest voorkomende en handige manieren om een elektrische auto op te laden. Je kunt thuis een laadstation installeren, ook wel bekend als een wallbox, die rechtstreeks op je elektrische installatie is aangesloten. Het laden verloopt meestal langzamer dan bij openbare laadstations, maar het is erg handig omdat je ’s nachts of wanneer je thuis bent kunt laden. Thuisladen is vooral geschikt voor dagelijks gebruik en voor het aanvullen van de accu na dagelijkse ritten.

Openbaar laden (onderweg): Onderweg kun je gebruikmaken van openbare laadstations die beschikbaar zijn op verschillende locaties, zoals parkeerplaatsen, winkelcentra, restaurants, enz. Deze laadstations kunnen verschillende laadsnelheden hebben en worden beheerd door verschillende aanbieders. Sommige zijn gratis, terwijl andere betaald zijn. Veel laadstations kunnen worden geactiveerd via laadpassen of apps die gekoppeld zijn aan je betaalrekening.

Snelladen (snel laadstation): Snelladers zijn speciale laadstations die een hoger vermogen bieden en daardoor de accu veel sneller kunnen opladen dan reguliere laadstations. Ze zijn handig voor lange reizen of als je snel veel actieradius nodig hebt. Snelladers kunnen vaak worden gevonden langs snelwegen en belangrijke doorgaande wegen.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle elektrische auto’s geschikt zijn voor snelladen. Sommige modellen hebben een beperkte capaciteit voor snelladen, terwijl andere modellen speciaal zijn ontworpen voor het snelladen en dit met hogere laadsnelheden kunnen doen.

Over het algemeen is het belangrijk om te weten welk type laadaansluiting je elektrische auto heeft en welke laadsnelheden het ondersteunt. Dit kan invloed hebben op waar en hoe je het beste kunt opladen. Zorg er ook voor dat je de laadstations kent die beschikbaar zijn in jouw omgeving en tijdens je reizen, zodat je altijd weet waar je kunt opladen wanneer dat nodig is.